Mennyibe kerül havonta?

35 éves nem dohányzó férfi díjai:
10 millió Ft baleseti halál, havi 1.200 Ft
10 millió Ft baleseti rokk., havi 1.200 Ft
10 millió Ft minden halál, havi 5.500 Ft
10 e Ft kórh. napi térítés havi 3.230 Ft


Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Érdemes-e a költségek alapján életbiztosítást választani?

Utolsó módosítás: 2013.07.23.

Az életbiztosítás kiválasztásakor számtalan kérdést felteszünk magunknak. Egyrészt nem mindegy milyen célra kívánunk életbiztosítást kötni, milyen időtávon gondolkodunk és maga az életbiztosítási védelem mekkora anyagi ráfordítást igényel.

Az életbiztosítások a költség alapján

Azt nem árt tisztázni, hogy az életbiztosítások különböző fajtáját ismerjük. Míg a tisztán kockázati életbiztosítás esetén a teljes díjat a biztosító a kockázati díj fedezésére fordítja, addig a megtakarítással kombinált életbiztosítás díjának egy részét a biztosító megtakarítási célra tartalékolja.

A klasszikusnak tekinthető kockázati életbiztosítás díját a biztosított életkora, foglalkozása, egészségügyi állapota, de akár a munkája vagy hobbija is befolyásolhatja. Ez pedig azt jelenti, hogy ha az életbiztosítás díját az adott időtartam alatt fizetjük, akkor a biztosítótól a biztosítási esemény bekövetkeztével térítésre számíthatunk. A megtakarításos életbiztosítás díjának egy része a megtakarított összeget növeli, míg a másik része a kockázati díjak fedezésére szolgál.

A megtakarítással kombinált életbiztosítás költségei

 • kezdeti költség

A kezdeti költség levonása kapcsán biztosítónkként eltérések lehetnek. Azaz konstrukciónkként eltérő hogy a választott biztosító milyen mértékű kezdeti költséggel kalkulál, ezt hány év díjából, illetve hány évig vonja le. Legtöbbször a levonás az első két év befizetéseiből – a kezdeti egységekből - történik, így a befizetett pénz 3-12%-át érinti. A kezdeti költségek kapcsán gyakran komoly kritika is éri a megtakarításos életbiztosításokat, hiszen ilyen költséggel például a befektetési alapok vásárlásánál nem kell számolni.

Azt érdemes persze tudni, hogy a kezdeti költségekből fizetik ki a biztosítók a közvetítő ügynököket.  Téves lenne viszont azt gondolni, hogy az ügynök csak a szerződés megkötéséért kapja meg ezt az összeget. Az MLM cégek gyakorlata ugyan legtöbbször más, de valójában a pénzügyi tanácsadó dolga az, hogy akár évtizedeken keresztül is figyelemmel kísérje az ügyfél befektetésének sorsát. A szerződésünk aktuális állását éppen ezért érdemes félévente, de legritkábban is évente megvizsgálnunk.

Maga a unit-linked életbiztosítás egyébként is hosszú távú befektetésnek számít, így jobb is, ha a magas hozamkilátásokért cserébe - az első két év befizetéseiről kvázi lemondunk - ezt a költségelemet bevállaljuk. Ha a szerződésünket nem hanyagoljuk el és a tanácsadóval rendszeresen konzultálunk, befektetésünk kiemelkedően nyereségessé is válhat.

 • alapkezelési díj

Ezért a díjért kezelik a pénzünket a befektetési alapokban. Ez nagyjából éves szinten 0,9-2%-os költség levonást jelent a teljes összegből, azaz a tőkéből és a hozamból egyaránt.

 • vételi- eladási árrés

Nem más, mint a befektetési egységek vételi és eladási árfolyama közti különbözet. Ez igazából a biztosító haszna az egységek vásárlásán, melyet már a befektetési egység vásárlásakor, tehát előre levonnak. A költségelem maga az aktuális befektetés legfeljebb 6%-át takarja. Persze jó tudni, hogy nem minden biztosító számít fel ilyen típusú költséget.

 • átváltási díj

Amennyiben a portfóliónkat átrendezzünk, legtöbbször befektetési eszközalapot évente kétszer még ingyenesen válthatunk. Ezen felül is legfeljebb néhány ezrelékes költséggel terhelheti a biztosító megtakarításunkat.

 • biztosítási kockázati díj

A díj, melyet a biztosító felszámít a biztosítási kockázat függvényében. Ez szerződésenként egyedi, hiszen a biztosított személye alapján kerül kiszámításra.

 • adminisztrációs költség

Legtöbbször havi jelleggel történik a költség levonása, és 100-1000 forintot tesz ki. Maga az adminisztrációs díj megegyezik azzal, amit a bankszámlák kapcsán számlavezetési díjnak hívunk.

Ne csak a költségek alapján válasszunk életbiztosítást!

Konklúzióként megjegyezhetjük, hogy kizárólag a költségei alapján nem érdemes életbiztosítást választanunk.  Ezen felül érdemes kerülnünk azon MLM-es ügynököket, akik minden áron egy drága megtakarítási lehetőségre próbálnak rábeszélni.

Az életbiztosítás költségeit hivatott összefoglalni a TKM, azaz a teljes költségmutató. A TKM adott paraméterek mellett azt mutatja meg, hogy mekkora hozamveszteség érhet minket a szerződés szerint éves szinten. Más szóval a befizetéseinkből milyen pénzösszeget vonnak le évente költség címszóval.

Az optimális megtakarításos életbiztosítás legfeljebb évi 3%-os költséglevonással működik, persze léteznek ezen kívül 1,5 százalékos, sőt negatív költségmutatójú szerződések is.

Az életbiztosítási szerződés költségeit a TKM, alapján összevethetjük ugyan, de mégsem szabad a döntést teljes egészében erre alapozni.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy az életbiztosítás költségei mellett a hozamkilátásokat is figyelembe vegyünk.  Nem elég, ha önmagában a szerződéshez kapcsolható költségeket ismerjük, hanem arról is információt kell szereznünk, hogy a biztosító eszközalapjai mióta vannak jelen a piacon. Egy nagyjából 8-10 éves jelenlét után már a hozamok tekintetében kielégítő statisztikát állíthatunk fel. Természetesen a múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, valamint a hozamhoz tartozó kockázatot és árfolyam ingadozást is számításba kell vennünk.

Ha szeretne többet is megtudni az életbiztosítási lehetőségeiről, forduljon bizalommal tanácsadóinkhoz, hiszen kérdéseit az ország területén felteheti egy személyes találkozás keretén belül.

Töltse ki ajánlatkérőnket és munkatársaink akár egy munkanapon belül feldolgozzák kérését.

Kalkulátorunk segítségével személyre szabottan tájékozódhat az életiztosítás díjairól is.

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Az egyszeri díjas életbiztosítások költségei
 • Megtakarítások 10 évre
 • Hosszú távú megtakarítás: Erre figyeljünk!
 • Életbiztosítás befektetéssel
 • Elérési biztosítás


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Érdemes-e a költségek alapján életbiztosítást választani?

  Nagy Antal
  Tisztelt Deák úr! Olcsóbb lesz a megtakarításom, ha félévente fizetem, nem havonta?
  Tisztelt Nagy Antal! Ez függ attól, hogy milyen megtakarítást fizet, de általában olcsóbb szokott lenni. Ha elküldi nekünk a részleteket, szívesen segítünk Önnek. Üdvözlettel : Deák Ferenc István
  2013.11.12.

  Deák Ferenc István

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu